Lasersko merjenje profila pnevmatik

Groove Glove skener profilapnevmatik

Kdaj je potrebno menjati pnevmatike?

Zagotovo takrat, ko profil ne ustreza zakonskim predpisom in vožnja ni več varna. Nova avtomobilska pnevmatika ima približno 6 milimetrov globine profila. Po zakonu se s pnevmatikami lahko vozite, dokler ne dosežejo najmanjše dovoljene globine, to je 3 mm za zimske pnevmatike ali 1,6 mm za letne pnevmatike. Priporočljivo pa je, da zimske pnevmatike zamenjate, ko je globina 3,5, in letne, ko je globina 2,2 milimetra.

Na varno vožnjo v mokrih in snežnih vremenskih razmerah vplivajo globina profila ter vzorec in gumena zmes tekalne plasti vaših pnevmatik. Na mokrih ali zasneženih cestah bo z manjšo globino profila zmogljivost zaviranja postopoma upadala. Na mokrih cestah se s tanjšanjem globine profila poveča tudi tveganje za akvaplaning. Čim globlji je profil, tem boljši oprijem ima naše vozilo. Nekateri preizkusi na snegu ali mokri cesti tudi kažejo, da se oprijem pod 4 mm začne drastično slabšati in je globina 3 mm le še komaj varnostno zadovoljiva.

Starost pnevmatik

Na vsaki pnevmatiki je oznaka DOT, ki jo sestavljajo številke, ki označujejo teden in leto, v katerem je bila pnevmatika izdelana. Najvišja še priporočljiva starost pnevmatik je sicer šest let, vendar je po štirih letih uporabe že potrebno razmisliti o menjavi, pa čeprav imajo še dovolj profila v globini kanalov tekalne površine. Pnevmatika se kot organska snov namreč stara, zato po približno štirih letih ne glede na obrabljenost izgubi sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču.

Zato je pomembno, da preverimo globino profila na pnevmatikah. Z inovativno mobilno napravo Groove Glove to lahko storimo v manj kot minuti. 

Inovativni laserski merilec profila pnevmatik Groove Glove

Gre za robusten in prenosljiv skener za diagnostiko pnevmatik na vozilih, Groove Glove.

Omogoča hitro in natančno merjenje profila pnevmatik. Izpis profila, semafor obrabe in priporočene aktivnosti (menjava, rotacija, geometrija podvozja, ipd.) so na voljo takoj. Vsi podatki meritev se shranijo v oblaku, zaradi česar imate na voljo vso zgodovino stranke.

Groove Glove merilec obrabe pnevmatik

Tako se vnesejo registrska številka (slika), VIN številka, starost pnevmatik, položaj pnevmatik idr. Podatki so uporabni tudi kot evidenčni list pnevmatike. Pri shrambi pnevmatik zato lahko stranki ponudite tudi izpis stanja pnevmatik za njeno vozilo, s čimer ji zagotovite večjo transparentnost kot tudi sledenje v času.

 

Groove Glove predstavlja nepogrešljivo orodje v vseh vulkanizerskih in avtomehaničnih delavnicah. Je zelo enostaven za uporabo: položimo ga na pnevmatiko in skeniramo celotno dolžino posamezne pnevmatike z laserjem, ob tem pa napravo držimo tako, da pritiskamo obe stranski tipki. Za vsako pnevmatiko lahko dodamo tudi opombe za stranko in s pritiskom na tipko »Pošlji« so podatki poslani na zaslon v delavnici, salonu, tiskalnik ali po elektronski pošti na izbrani naslov. V poročilu je predstavljena poleg drugih informacij, tudi fotografija registrske tablice vozila, za katerega je bila opravljena meritev.

 

Groove Glove skener nam pokaže, kakšno je stanje obrabljenosti pnevmatik, ali je ena obrabljena bolj ali manj kot ostale, ali je morda potrebna nastavitev geometrije podvozja ali uravnoteženje pnevmatik. Enakomerno obrabo dosežemo tudi s pravilnim URAVNOTEŽENJEM PNEVMATIK – centriranjem. 

 

Hunter Road Force Elite vulkanizerska naprava za uravnoteženje pnevmatik zagotavlja izredno natančno uravnoteženje pnevmatik in izvaja simulacijo vožnje (Road Force® – s pomočjo vgrajenega valja) in uravnoteženje pnevmatike hitreje od običajnih centrirk. Road Force Elite rešuje probleme vibracij na kolesih, ki jih običajne naprave za uravnoteženje ne morejo odpraviti. Naprava zazna probleme neravnovesja, probleme radialne sile, ki so povezani z enakomernostjo pnevmatike, iztekanjem pnevmatik in platišč, napakami pri montaži kolesnih obročev in nepravilnim prileganjem pnevmatike na platišče.

Za doseganje enakomerne obrabe profila je pomembno tudi to, da se izvaja rotacija pnevmatik. V izogib neenakomerni obrabi pnevmatik je priporočljivo, da jih na vsakih osem do deset tisoč kilometrov obrnemo oziroma rotiramo, kar pa lahko storimo samo v primeru, da so enakih dimenzij.

Groove Glove pa nam pove tudi, ali so pnevmatike preveč ali premalo napolnjene. 

Znaki, da so pnevmatike premalo napolnjene

 • Pri pnevmatiki s prenizkim tlakom se močneje obrabljata zunanji in notranji rob.
 • Prenizek tlak podaljšuje zavorno pot, saj tekalna površina pnevmatike nima pravega stika s podlago.
 • Če imajo pnevmatike prenizek zračni tlak, boste volan težje obračali. Tako je vaše vozilo slabše odzivno na nepredvidene situacije na cesti.
 • Pravilni zračni tlak zmanjšuje kotalni upor pnevmatik, ki nastane ob stiku s cestiščem. Če imajo pnevmatike prenizek tlak, se poveča trenje in s tem poraba goriva. Na splošno velja, da ustrezen tlak v pnevmatikah privarčuje od 3 % do 4 % goriva.
 • Ustrezen tlak v pnevmatikah vas ščiti pred izgubo oprijema s podlago zaradi vode na cestišču. Pnevmatike s prenizkim tlakom imajo lahko težave s splavanjem oz. akvaplaningom.
 • Pri pnevmatiki s prenizkim tlakom lahko tekalna površina odstopi od podlage in se počasi predre.
 • Prenizek zračni tlak pri višjih hitrostih poveča možnost eksplozije pnevmatike zaradi previsoke temperature v njej.
 • Če ima vsaj ena od pnevmatik drugačen tlak od ostalih, bo vaše vozilo med vožnjo vleklo v eno smer.

Znaki, da so pnevmatike preveč napolnjene

 • Pri previsokem tlaku se preveč obrablja srednji del tekalne površine.
 • Če ste pnevmatike preveč napolnili, se bo volan prehitro obračal in avtomobil ne bo sledili liniji, ki jo narekuje volan.
 • Pnevmatika s previsokim tlakom se hitreje poškoduje pri vožnji po makadamu ali ob robnikih.
 • Če so pnevmatike preveč napolnjene, obstaja možnost eksplozije pnevmatike pri višjih hitrostih.
 • Če ste pnevmatike preveč napolnili, bo vožnja neudobna in trda, začutili boste vsak kamenček, luknjo oz. druge nepravilnosti na cestišču.
 • Če ima vsaj ena od pnevmatik drugačen tlak od ostalih, bo vaše vozilo med vožnjo vleklo v eno smer.

 

Preverite, kako se uporablja Groove Glove in kaj vam pokaže poročilo meritve

 

Za več informacij smo vam na razpolago na komerciala@produkt.si ali 01 520 04 66.