Na kaj morate paziti pri nakupu električne polnilne postaje?

MaxiCharger polnjenje preko aplikacije

Če imate električno vozilo ali pa ga nameravate kupiti, verjetno razmišljate tudi o hišni polnilni postaji. Ali pa morda želite postaviti električno polnilnico, ki jo bodo lahko uporabljali tudi vaši zaposleni, gostje ali stranke?

Na tem mestu najdete nekaj vprašanj in odgovorov, ki vam bodo olajšali izbiro ustrezne polnilne postaje.

Hišne polnilne postaje

Večinoma se kupci odločajo za hišne polnilne postaje, ker je to zanje najenostavnejše in časovno najprimernejše, polnilne postaje pa so dandanes tudi zelo cenovno ugodne. Sicer je polnjenje električnega vozila možno tudi na 220V priključni vtičnici, vendar je čas polnjenja 60kWh baterije več kot 23 ur (iz vtičnice se baterija polni s hitrostjo približno 2,3 kWh na uro). 

V primeru domače polnilnice je izbira ustrezne polnilnice pogojena tudi s karakteristikami vozila in lastnostmi baterije vozila. Zato preverite, kakšno vrsto priključka ima vaše vozilo.

Na hitrost polnjenja vašega električnega vozila vplivajo kapaciteta baterije v vozilu in moč polnilne postaje. Povprečni čas polnjenja je odvisen od trenutnega stanja baterije vozila in se običajno giblje med 30 minutami in 8 urami.

– Predpogoj za postavitev električne polnilne postaje je ustrezna električna inštalacija: ali imate enofazno ali trifazno priključno moč? Kako močne so varovalke v vašem omrežju? Ali je potrebno povečati priključno moč? Ali je na voljo dodatna varovalka v elektro omarici? Ali je na voljo omrežni kabel? 

  • Če imate enofazni priključek in 32A varovalko, potem lahko izberete 7,4 kW polnilnico. Za polnjenje 60 kW baterije vašega vozila boste potrebovali približno 8 ur.
  • Če imate trifazni priključek in 16A varovalke, potem lahko izberete 11 kW polnilnico. Za polnjenje 60 kW boste potrebovali do 5 ur.
  • V primeru trifaznega priključka in 32A varovalke, lahko izberete 22 kW polnilnico in polnite 60 kW baterijo približno 90 minut.

Optimalno polnjenje baterije električnega vozila je med 20 % in 80 %, s čimer vplivamo na zdravje baterije in ji podaljšamo življenjsko dobo.

– Pomemben dejavnik je tudi mesto / parkirni prostor, kjer boste postavili polnilnico. Kako oddaljena je polnilnica od elektro omarice?

– Ali bo polnilnica postavljena na zidu ali samostojnem stebričku? Priporočljivo je, da je prostor, kjer bo polnilna postaja, pokrit zaradi večje zaščite.

– Kakšno zaščito ima polnilnica pred mehanskimi udarci in vodo? Kaj pomeni IP zaščita IP65 (prva številka pomeni zaščito pred vdorom prahu, druga pa pred visokotlačnimi vodnimi curki iz katere koli smeri)? Kaj pomeni zaščita IK08 (stopnja mehanske vzdržljivosti – najvišja vrednost je 10).- Kakšna je notranja RCD zaščita (ali je vgrajen DC detektor za odkrivanje okvarnega enosmernega toka nad 6 mA)?

– Polnilnica mora zaznati obremenitve vašega omrežja, se jim prilagajati in po potrebi zmanjšati moč polnjenja vozila. Ali polnilna postaja omogoča dinamično upravljanje obremenitve in prilagajanje moči polnjenja omrežju? Ali je potrebno dokupiti dodaten modul za DLM in ALM funkciji, ali pa ste že integrirani v polnilnico? 

– Ali je možno omejiti maksimalno moč polnjenja zaradi zaščite hišnega omrežja? 

– Kako bom lahko upravljal polnilno postajo? Ali omogoča brezplačno aplikacijo? Ali prejmem tudi RFID kartice?

– Ali ima polnilnica LED zaslon in je na zaslonu viden status polnilnice?

– Kakšna je garancija? Ali je zagotovljena montaža, servis in pomoč?

Polnilne postaje za javno rabo in poslovne rešitve

Če boste postavili električno polnilno postajo za javno rabo, vam priporočamo, da najprej preverite lokacijo, kjer bo postavljena polnilnica. Pozorni pa bodite tudi na naslednje:

  • Ali imate dovoljenje za parkiranje na mestu, kjer bo postavljena polnilnica? In ustrezno označene parkirne površine (simbol za električno vozilo)?
  • Na mestu, kjer želite postaviti polnilno postajo ni internetnega omrežja. Ali polnilna postaja omogoča mobilno povezavo (ima možnost SIM kartice)?
  • Ali postaje podpirajo protokol OCPP 1,6 JSON (protokol za komunikacijo med električno polnilno postajo in sistemom za upravljanje polnilnih postaj)?
  • Ali je na voljo aplikacija za upravljanje javnih polnilnic? Kakšna je cena za storitev v oblaku? Ali je možen nadzor polnjenja, status polnilnih postaj ipd.?

V podjetju Produkt vam svetujemo o ustrezni izbiri polnilne postaje glede na vaše potrebe in želje. Na podlagi brezplačnega ogleda, pripravimo projekt in predlog, polnilno postajo vam dostavimo in poskrbimo za namestitev, vas izobrazimo za upravljanje s postajo in nudimo tehnično podporo ter servis.

MaxiCharger pametne polnilne postaje

Preverite našo ponudbo električnih polnilnic MaxiCharger.

ZAHTEVAJTE PONUDBO

 

Za več informacij smo vam na razpolago na komerciala@produkt.si ali 01 520 04 66.